On tultu riippuvaisiksi digitaalisista palveluista. Elleii pääse heti someen, eikä voi lähettää viestejä tai soittaa, niin se voi johtaa suureen hätääntymiseen.

Poikkeustilannetta voi harjoitella digipaastolla

Digipaasto - eli opi olemaan ilman älylaitteita muutaman päivän, jos se on mahdollista.

Ihmiset rakentavat elämäänsä palveluiden varaan, mikä tekee elämästä helpompaa. Tärkeää on, jos joku ei toimi, että yritetään ratkaista ongelmia ensin itse. Eikä soiteta esimerkiksi heti hätäkeskukseen, mikä ruuhkauttaa palveluita. Naapureilta tai sukulaisilta kannattaa kysellä ensin asiasta, jos verkko ei toimi tai televisio on pimeänä.

Toimintaohjeita poikkeustilanteiden varalta kannattaa myös käydä perheen ja samassa taloudessa asuvien kanssa läpi. Esimerkiksi sähkökatkosten kannalta sopia perheen sisällä toimintaohjeita, joita noudatetaan. Jos lapset eivät saa vanhempiin yhteyttä, voidaan sopia, että vanhempia odotetaan kotona.

Kun ihminen tylsistyy, hän ottaa älylaitteen käteen. Jos satoja tuhansia ihmisiä tekee näin, verkko ruuhkautuu ja viranomaiset joutuvat toimimaan tämän ruuhkan keskellä. Tylsyyttä tulisi poikkeustilanteessa kestää ja keksiä muita tapoja itsensä viihdyttämiseen.