Amerikkalaisten uusi kehitelmä ei ole suunnattu ensisijaisesti ihmisille.
Haaveena on kuitenkin kehittää siitä ympäristölle turvallinen ruiske, jolla voisi käsitellä punkkialueita, joissa ihmiset usein liikkuvat. Punkkeja pelkäävät voisivat myös ruiskutella sitä takapihoilleen.
Ideana on lamauttaa punkin syljeneritys.
Ryhmä esitteli kokeidensa tuloksia Yhdysvaltain kemiallisen seuran (ACS) vuosikokouksessa San Diegossa.
Punkin erittämä sylki helpottaa sen ruokailua monella tavalla. Ensinnäkin se laajentaa verisuonia ja estää verta hyytymästä, jolloin punkin on helpompi lipittää itsensä kylläiseksi. Syljen mukana erittyy myös puuduttavaa ainetta, joten ruokailun kohde ei havaitse tulleensa purruksi.
Kun tarkastellaan punkin sylkirauhasta mikroskoopin alla, havaitaan, että se on erittäin pieni.
Sitäkin pienempiä ovat sylkirauhasen soluista löytyvät kaliumionikanavat, jotka pitävät sähköisesti varautuneet ionit virtaamassa solusta sisään ja ulos.
Kaliumkanavien toiminta on erittäin tärkeää tämän pienen hämähäkkieläimen yleiselle hyvinvoinnille ja hermoston toiminnalle.
Tutkijat sotkivat näiden kaliumkanavien toimintaa.
He lisäsivät vereen pinasidiilia, jota käytetään myös verenpainelääkkeenä, sekä erästä toista kemikaalia, jonka tiedetään vaikuttavan tämän kaliumkanavan eli
kir-kanavan toimintaan.
Kun punkit sitten nauttivat terästettyä veriateriaa, niiden suu kuivui tyystin. Syljeneritys väheni 95 prosenttia ja punkit saivat verta imettyä vain viidestoistaosan normaalista määrästä.
Myrkytettyä verta sisältävään valeuhriin kiinnittyneet punkit olivat kuolleita 12 tunnin kuluttua .
Tämä on tärkeä havainto, koska taudinaiheuttajien siirtyminen punkin syljestä kestää vähintään 12 tuntia, usein yli vuorokauden.
Osa punkeista irrotettiin ennen kuin ne kuolivat, ja nämäkin punkit olivat silminnähden sairaita. Ne liikkuivat hoipertelevasti ja niiden hermoston toiminta oli häiriintynyt.
Tutkijat uskovat, että juuri tämän kaliumkanavan toimintaan tähtäämällä voitaisiin kehittää uusia, lupaavia punkkilääkkeitä.
Vaikka kesä alkaa olla ohi, ulkona liikkuessa on hyvä muistaa riittävän suojaavat vaatteet ja säännöllinen punkkisyyni.
Punkkikausi jatkuu... Vasta pakkasten tultua eivät verenimijät enää saalista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti