Ruotsi on nostanut sotilasvalmiuttaan Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin takia, uutisoi Dagens Nyheter (DN). Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Micael Bydén arvioi, että Venäjän ja Ukrainan välinen kriisi on vakava.

– Emme istu ja odota. Tekemiimme varautumissäätöihin sisällytetään tietysti Gotlanti, Bydén sanoi.

Ylipäällikön mukaan Ruotsin valmiusaste on ollut korkeampi koko viikonlopun.

– Olemme mukauttaneet valmiuksia vallitsevaan tilanteeseen. Tilanne on vakava ja huolestuttava. On selvää, että teemme enemmän ja olemme valmiita toimimaan tavallista nopeammin.

Ruotsi militarisoi Gotlannin uudelleen vuonna 2015. Viime vuoden elokuussa Gotlantiin lähetettiin lisäjoukkoja, kun Venäjä harjoitteli idässä. Bydenin mukaan joukkojen lisääminen saattaa nytkin tulla ajankohtaiseksi.

– Tilanteessa, jossa Ukrainassa ja Euroopassa on jännitystä, on selvää, että tekemämme valmiussäädöt sisältävät Gotlannin ja Itämeren. Meidän on kyettävä valmistautumaan toimimaan moneen suuntaan.

Ylipäällikön mukaan varautumistoimenpiteitä ovat muun muassa esikuntien tehostettu valmius, nopeasti kutsuttavaa henkilökunta, hälytyslistat, päivystykseen asetettujen yksiköiden toimivuuden tarkastamista ja hallinnollisia toimenpiteitä.

DN kysyi ylipäälliköltä kohdistuuko Gotlantiin uhkaa ja onko Ruotsi tarvittaessa valmis toimimaan.

– Ehdottomasti. Huolehdimme omasta osuudestamme näyttämällä olevamme varpaillamme, ylipäällikkö vastasi.