15.2.18

VAROKAA VALEPOLIISIA !!!

Huijarit tyhjentävät uhrin tilin ripeästi pankkitunnukset saatuaan. Kuvituskuva.
Linkki
Huijaukset, joissa huijari esiintyy puhelimessa poliisina ja urkkii tilin salasanaa tai pin-koodia, ovat lisääntyneet. Viime vuonna Suomessa kirjattiin noin tuhat tällaista huijausta, joissa huijatuilta saatiin rahaa noin miljoona euroa.
Huijaustapauksia on tänä vuonna kertynyt jo nyt helmikuussa noin sata, kun vielä vuonna 2015 koko Suomessa kirjattiin vastaavia rikoksia 154 kappaletta.

Esimerkiksi Pirkanmaalla on meneillään neljän suuren juttukokonaisuuden tutkinta. Yhden haaran huijaussumma on noin 100 000 euroa neljältä eri uhrilta. Tapauksessa on kolme päätekijää vangittuina: kaksi naista ja mies. Nuorin naisista on iältään noin 20-vuotias. Kolme henkilöä vangittiin 4. tammikuuta.
Varoja on ehditty jäädyttämään tileille noin 11 000 euroa, takaisin on saatu 8 000 euroa käteisenä ja kultakoruja 7 000 euron arvosta sekä kaksi henkilöautoa. Tässä kokonaisuudessa on vähintään viisitoista epäiltyä, mutta määrä noussee. Kiinniotettuja on ollut parikymmentä. Rikoshyöty koko kokonaisuudessa on ollut yli 120 000 euroa.
- Tässä tapauksessa nainen on esiintynyt huijari-poliisina, mutta naispoliisina esiintyminen on harvinaista, ehkä noin viidessä tapauksessa koko Suomessa, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista sanoo.
Kaikki huijarit ovat olleet suomea äidinkielenään puhuvia.


Huijarit iskevät sattumalta poimimaansa "vanhanaikaiseen" nimeen, kuten esimerkiksi Tyyneen tai Vihtoriin, ja näin ovat osuneet usein vanhempaan ihmiseen. Huijaustilanne noudattaa usein samaa kaavaa:
- Huijari esiintyy poliisina ja luo kiireellisen tilanteen, jossa kertoo, että poliisi yrittää pelastaa ihmisen rahat esimerkiksi hakkerilta, jos saa heti puheluun vastanneen salasanat, pin-koodin ja tunnuslukulistalta tiedot, Kinnunen kertoo.
Huijarit ovat luoneet tarkan organisaation, missä on taitavat ja manipuloivat puhujat, nopeat rahan siirtäjät sekä tilien, prepaid-liittymien ja puhelinnumeroiden lopettajat. Kaikkia toimintoja valvotaan. Rikoksen voi tehdä vaikka kotisohvalta, kun oikea uhri löytyy.
- Pirkanmaan tapauksissa uhrit ovat täällä, mutta tekijät eri puolilla Suomea. Toiminta ei katso paikkakuntaa, Kinnunen painottaa.
Poliisi ei kysy tunnuksia
Kinnunen toistaa, että poliisi ei kysy pin-koodeja tai muitakaan tunnuksia. Hän pyytää kaikkia huijauksen uhreiksi joutuneita toimimaan heti ja samalla tavalla:
- Kysy poliisina esiintyneen koko nimi ja toimipaikka puhelinnumeroineen, äläkä ikinä anna mitään tilitietoja, salasanoja tai edes omaa henkilötunnusta. Poliisi ei niitä puhelimessa kysy tai tule kenenkään kotiin niitä kysymään, Kinnunen sanoo.
Huijausyrityksestä tai muusta epäilyttävästä on tehtävä ilmoitus poliisille.
Poliisi pyytää myös vanhusten omaisia ja lähiystäviä ottamaan asian puheeksi ja muistuttamaan huijausvaarasta puheluissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti