Lääketehtaat perustelevat usein korkeita hintoja lääkkeen kehitys- ja tuotantokustannuksilla. Lehtosen mukaan nämä väitteet eivät läheskään aina pidä paikkansa.
Tuotantokustannusten oikea hinta paljastuu Lehtosen mukaan silloin, kun lääkkeiden patentit umpeutuvat ja lääkkeiden hinnat putoavat jopa sadasosaan siitä, mitä ne olivat patentin voimassaoloaikana.
Kehitys- ja tutkimuskustannukset ovat nekin usein maltillisia suhteessa lääkkeiden hintoihin.
Lehtonen arvioi, että lääketeollisuus on 2000-luvulla ulkoistanut tuotekehitysriskit hyvin pitkälti muiden harteille, sillä lääketeollisuus itse keksii tällä hetkellä vain noin kolmasosan uusista lääkkeistä. Loput keksitään julkista rahoitusta saavissa tutkimuslaitoksissa, yliopistoissa ja start up -yrityksissä.
- Usein kehityksen ja tutkimuksen alkuvaihe tapahtuu pienissä yrityksissä, joita on rahoitettu julkisella rahalla. Sitten iso ylikansallinen lääkefirma ostaa 10 - 20 miljoonalla eurolla pienen yrityksen, uusi lääke tuodaan myyntiin omana tuotteena ja ulosmitataan voitot täysimääräisenä, Lehtonen kuvaa alan yleistä toimintamallia.
- Voi sanoa, että yhteiskunta maksaa uudet lääkkeet kahteen kertaan.