LINKKI
Sinne oli tarkoitus muodostaa voimakas tykistöasema Suomenlahden sulkemiseksi.
Stalinin salaisiin arkistokansioihin perustuva kirja Varjo Suomen yllä kertoo, että vain muutama kuukausi Hangon haltuunoton jälkeen Neuvostoliitto alkoi suunnitella miehitysalueen laajentamista.
Neuvostoliitto olisi ulottanut sodassa ottamansa vuokra-alueensa rajat Tammisaareen ja lähelle Saloa.
Pelkkä tykistöasema ei riittänytkään Neuvostoliitolle, joka oli asettunut Hankoniemelle keväällä 1940.
Alue sai aseman myös astinlautana Ahvenanmaan miehitykseen ja syksystä 1940 lähtien myös painokkaammin tukikohdaksi hyökkäykseen Suomen armeijan selkäpuolelle.
Neuvostoliitto rakensi keväällä 1941 Hankoon lentokentän sotilaskoneita varten.
Rautatieyhteys Neuvostoliitosta Hankoon oli avattu elokuussa 1940. Asia oli arka, koska suomalaiset joutuivat varautumaan junakuljetuksin alkavaa yllätyshyökkäystä vastaan.
Suomenlahden sulkemisen tehostamiseksi Hankoon toimitettiin järeää rautatietykistöä. Politbyroo päätti syyskuussa 1940, että järeät, jopa 12-tuumaiset rautatiepatterit kuljetetaan Hankoon junilla.
Luoksepääsemätön linnoitus
”Hangon laivastotukikohdan raportissa todistetaan selvästi, ettei Hangon tukikohdan nykyisissä rajoissa voi suorittaa kunnolla menestyksekästä taistelukoulutusta sen enempää ilmavoimien, sotalaivojen kuin edes rannikkopuolustuksen puolesta”, muistiossa kerrotaan.
Esityksen mukaan Hangon laivastotukikohdalla ei ole mahdollisuuksia laajentaa täysipainoisesti ilmavoimiensa toimintaa maahan, sota-aluksilla ei ole tarpeeksi liikehtimisharjoitusalueita, eikä vuokra-alueella ole mahdollista tulla suorittaa rannikkopuolustusharjoituksia.
Hangon tukikohta esitti kaksi vaihtoehtoa tukikohdan laajentamiseksi. Luoteessa raja olisi hiponut Saloa, koillisessa Tammisaari olisi tullut venäläisille. Hanko piti esityksen muuttaa ”luoksepääsemättömäksi linnoitukseksi” ja ”Neuvostoliiton Gibraltariksi”.
Ahvenanmaa kiikarissa
Zotovin ja tukikohdan papereissa kerrotaan, että vuokra-alueen laajentaminen vahvistaisi Neuvostoliiton asemia merkittävästi. Suomi menettäisi vahvat ja pitävät asemansa Neuvostoliittoon nähden.Laivastotukikohdan mukaan isompi vuokra-alue helpottaisi esimerkiksi Ahvenanmaan miehittämistä. Hangon neuvostojoukkojen sotilaskomentaja esitti pikaisesti päätettäväksi, että Punalippuinen Itämeren laivasto perustaa Ahvenanmaalle laivaston tukikohdan.
”Ahvenanmaan pikainen haltuunotto ja sotavoimiemme asettuminen sinne estäisi saarten myöhemmän tavoittelun sekä Saksan että Ruotsin taholta.Suomalainen väestö muuttaa Ahvenanmaalta pois, ja ahvenanmaalaiset itse suhtautuvat Neuvostoliittoon myönteisesti tyytyväisinä demilitarisaatiotoimenpiteisiimme”, Stalinille toimitetussa raportissa sanotaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti