Puhelinhuijauksissa soittaja on esiintynyt pankkivirkailijana. Hän on kertonut, että puhelun vastaanottajan nimissä on tehty useita lainahakemuksia, joihin pitäisi reagoida.

Uhrit ovat antaneet pankkivirkailijoina esiintyneille huijareille verkkopankkitunnuksensa, minkä jälkeen tilit on tyhjennetty.

Esimerkiksi erään 60-luvulla syntyneen kuopiolaisnaisen tileiltä vietiin noin 50 000 euroa sen jälkeen, kun hän oli antanut verkkopankkitunnuksensa Osuuspankin virkailijana esiintyneelle huijarille.

Puhelu oli alun perin tullut mieheltä, joka oli esiintynyt Norwegian Bankin virkailijana. Mies kertoi, että naisen nimissä on tehty lainahakemuksia, jotka pitäisi poistaa. Tätä varten puhelu ohjattiin Osuuspankkiin, jonka virkailijana esiintynyt henkilö sai naisen vakuuttumaan, että kyseessä oli oikea pankkivirkailija.

Myös 50-luvulla syntynyt mikkeliläisnainen sai puhelun henkilöltä, joka esittäytyi Norwegian pankin virkailijana. Puhelu eteni samalla tavalla kuin kuopiolaisnaisen kohdalla. Mikkeliläisnaisen ja tämän miehen tileiltä vietiin yhteensä yli 65 000 euroa. Lisäksi heidän nimissään nostettiin luottoja yli 10 000 euron edestä.

Poliisi kertoo myös yläsavolaisesta, 70-luvulla syntyneestä naisesta, joka vastasi Osuuspankin virkailijaksi esittäytyneen miehen soittoon viime viikon torstaina. Nainen antoi verkkopankkitunnuksensa miehelle. Naisen pankkitunnuksilla oli pääsy myös joidenkin muiden henkilöiden tileille ja huijarit saivat saaliikseen yhteensä lähes 89 000 euroa. Tässä tapauksessa uhrilta huijattuja varoja saatiin takaisin noin 40 000 euroa.

Myös muissa poliisin tiedottamissa huijauksissa anastetut summat ovat kymmeniä tuhansia euroja. Huijarit ovat esiintyneet muiden pankkien virkailijoina.

TOIMI NÄIN, jos saat selvän huijausviestin: 

Sähköposti- ja tekstiviestihuijauksissa uhrille on lähetetty viesti, jossa kerrotaan, että hänelle on tulossa veronpalautusta, hänellä on maksamaton sakko tai saapuva postilähetys tai operaattori on vaihtamassa asiakkaan sim-korttia.

Viestissä on ollut mukana linkki, jonka kautta asia on kehotettu hoitamaan.

– Näitä viestien mukana tulevia linkkejä ei pidä mennä avaamaan, vaan viestit pitää poistaa, kertoo rikoskomisario Juha Leinonen Itä-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.

Hän myös painottaa, ettei luottokorttitietoja tai verkkopankkitunnuksia saa antaa kenelläkään puhelimessa, sähköpostilla, tekstiviestillä tai keskustelukanavissa.

Jos epäilee joutuneensa huijauksen uhriksi, on syytä ottaa yhteyttä omaan pankkiin mahdollisimman nopeasti ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

– Mitä nopeammin poliisi saa tiedon huijauksesta, niin sitä paremmat mahdollisuudet poliisilla on pysäyttää huijareiden rahansiirrot ja saada näin osa tai jopa kokonaan huijattu rahasumma palautetuksi, poliisin tiedotteessa ohjeistetaan.