Koloradonkuoriainen syö perunanlehtiä

Lappeenrannasta on löytynyt taas koloradonkuoriaisia. Aiemmin koloradonkuoriaista on havaittu myös Kouvolassa ja Haminassa.

Ruokaviraston mukaan etenkin Kaakkois-Suomessa on nyt erittäin tärkeää tarkkailla omia perunaviljelmiä. Havainnoista on heti ilmoitettava ruokavirastoon.

Etenkin kuoriaisen toukat tekevät pahaa jälkeä perunoiden varsille ja syövät perunakasvustojen lehdet lähes kokonaan. Aikuiset kuoriaiset syövät perunanlehdet reikäisiksi.

Kuoriaisen tunnistaa keltaisesta pohjaväristä ja selässä kulkevista kymmenestä pystyraidasta. Etukuori on oranssi, ja siinä on mustia laikkuja. Koloradonkuoriaisen ruumis on noin sentin pituinen.

Toukan kupera selkäosa on oranssinpunertava. Pää on musta ja kylkien alaosassa on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on reilun sentin pituinen, vastakuoriutunut taas tummahko, 1–2 millimetrin pituinen.

Koloradonkuoriaista ei esiinny Suomessa pysyvästi. Mutta -  Niitä puhaltuu Kaakkois- Suomeen silloin tällöin "vihamielisen tuulen" mukana  Venäjältä.

Koloradonkuoriainen aiheuttaa merkittävää vahinkoa perunaviljelmille, joten ruokavirasto määrää toimet sen hävittämiseksi. Viranomaiset myös tarkastavat perunaviljelmiä kuoriaisen varalta. Koloradonkuoriaisen asettuminen Suomeen pyritään estämään.

Koloradonkuoriaista ei pidä yrittää hävittää itse, sillä se voi vaikeuttaa torjuntaa.

Kaikista havainnoista ja epäilyistä pitää ilmoittaa ruokavirastoon. Ilmoittaa voi sähköpostilla osoitteeseen kasvinterveys@ruokavirasto.fi tai viraston verkkosivuilla.