30 heinäkuuta 2024

Mustaherukka on VITAMIINIPOMMI

 

 Mustaherukka on yksi terveellisimpiä marjojamme, ellei terveellisin...

Mustaherukasta käytetään sekä marjoja että lehtiä. Marjoista tehdään yleisimmin mehua, hyytelöä, viiniä ja likööriä. Mustaviinimarja nimenä juontaa 1600-luvulta, jolloin luostareissa munkit keksivät valmistaa mustaherukasta viiniä.

Mustaherukkaöljy on elintarvikkeena, ravintolisänä ja kosmetiikassa käytetty tuote, jota voidaan valmistaa usealla eri menetelmällä mustaherukan siemenistä. Marjojen prosessointi nykyaikaisilla erotusmenetelmillä tarjoaa mahdollisuudet entistä terveellisempien mustaherukkatuotteiden kehittämiseen. Suomalaisten yliopistojen, tutkimuslaitosten ja elintarviketeollisuuden yhteistyön ansiosta Suomesta on kehittynyt mustaherukan tutkimuksen ja teknologian edelläkävijämaa. Arvokasta mustaherukan siemen-öljyä tuotetaan mm. hellävaraisella hiilidioksidiuuttomenetelmällä.

Vaikuttavat aineet

C-vitamiinin lisäksi mustaherukka sisältää myös E-vitamiinia, fenolihappoja sekä flavonoideja, joiden tiedetään suojaavan tulehduksilta ja vahvistavan verisuonten seinämiä. E-vitamiini tunnetaan antioksidanttina, jonka on todettu tukevan sydämen ja verenkierron hyvinvointia suojaamalla soluja haitallisilta hapetusreaktioilta. Muihin marjoihin verrattuna mustaherukka sisältää myös poikkeuksellisen runsaasti kuituja.

Mustaherukan siemenet sisältävät runsaasti E-vitamiinia ja kasvisteroideja. Mutta ne ovat niin pieniä ja kovia, että tavanomaisesti elintarvikkeena käytettynä eivät siemenet rikkoudu lainkaan vaan kulkeutuvat sellaisinaan ruuansulatuskanavan läpi. 

On huomattu, että marjat olisi edullisinta käyttää sellaisessa muodossa, että siemenet murskaantuvat ja niissä oleva arvokas siemen-öljy tulisi hyödynnetyksi. Se nimittäin sisältää ihanteellisessa suhteessa elimistölle välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti