18 kesäkuuta 2024

Herhiläiset valloittavat Suomea

Herhiläinen (vespa crabro) yleistyy Suomessa. 

 Herhiläinen (vespa crabro) yleistyy Suomessa. 

Tähän aikaan vuodesta kuningattaria voi havaita paljon, kun ampiaiset perustavat  pesiä, Nyt niitä pyörii myös terasseilla ja parvekkeilla etsimässä pesäpaikkoja.


Tänä keväänä on tehty havaintoja myös normaaliin ampiaiseen verrattuna varsin isokokoisista pörisijöistä. Se voi asiantuntijan mukaan olla herhiläinen eli vespa crabro. Moni kertoo saaneensa useita havaintoja Suomen suurimmasta ampiaislajista.

Herhiläiset ovat muita ampiaislajeja kookkaampia ja väritykseltään punaruskeita. Yleisempiä ne ovat etelässä, kaakossa ja erityisesti rannikolla.

Suomessa oli 30–40-luvulla kuumia kesiä, jolloin herhiläisiä oli poikkeuksellisen paljon. Sen jälkeen ne olivat täällä pitkään hyvin harvinaisia. Viime vuosina tätä ampiaislajia on tavattu jälleen enemmän.

Nyt, kun ilmasto on lämmennyt ja kuumia kesiä on ollut enemmän, niiden pesintä on onnistunut paremmin. Laji on alkanut pikkuhiljaa levittäytyä kaakosta luoteeseen päin ja rannikolta pohjoiseen päin. Etelärannikolla niitä on jo kohtuullisen yleisesti.

Herhiläisten pääasiallisia pesimispaikkoja luonnossa ovat lahot ja ontot lehtipuut. Myös linnunpöntöt kelpaavat niille pesimispaikoiksi. Herhiläiset saattavat tulla pesimään välikaton ullakkotiloihin, mutta harvemmin terassin rakenteisiin.

Herhiläisen piston myrkky puolestaan ei asiantuntijan mukaan eroa muiden Suomen ampiaislajien myrkystä. Oli kyseessä sitten minkä tahansa ampiaislajin pisto, ratkaisevaa piston kipuvaikutuksessa on se, mihin kohtaan kehoa ampiainen pistää.

Jos pisto on aivan ihon pinnassa, se ei juuri tunnu. Jos pisto osuu syvemmälle lihakseen, jomotusta saattaa olla pidempäänkin.  Ampiaispesän lähettyvillä tärkeintä on liikkua rauhallisesti. En suosittele puhaltamaan tai hengittelemään ampiaisiin päin.

Kuten moni kesäkokki on saattanut huomata, ampiaiset ovat persoja kesävirvokkeille ja -herkuille, kuten jäätelölle, limonadille, oluelle ja grilliruoalle.  Jos ampiaisparvi pörrää paikalle kesken ulkoruokailun, suosittelen pysymään rauhallisena ja olemaan huitomatta niitä.

JOS niistä ei ole haittaa, ei niitä ole syytä hävittää. Ampiainen on ahkera ja luonnolle hyödyllinen hyönteinen. Mikäli ampiainen on kuitenkin pesiytynyt harmia aiheuttavasti parvekkeelle tai kotipihaan, suosittelee asiantuntija tuholaistorjujan tilaamista.

Ampiaistutkija ei suosittele hävittämään pesiä kotikonstein. 


Ampiaisten  pistoihin liittyy vaarallinen harhaluulo !!!

Ampiaisen myrkky on vaarallinen, jos se tulee henkitorven alueelle tai suuhun. Siitä syystä en koskaan kehota ketään torjumaan itse ampiaisia kotikontein. Se on oikeasti vaarallista – ampiaispesässä voi loppukesästä olla jopa tuhansia pörriäisiä.

Ampiaisen pistoon liittyy myös yleinen ja jopa vaarallinen harhaluulo.

– Vaikka ampiainen olisi pistänyt kerran niin, ettei oireita tullut, se ei vielä tarkoita, ettei ampiaiselle voisi olla allerginen. Ensimmäinen pisto voi hyvin olla oireeton, sillä vasta silloin myrkylle altistuu. Oireet voivat ilmaantua vasta seuraavan piston yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti