19 heinäkuuta 2019

”Operaatio 2024” on ongelma Venäjällä

Kuvahaun tulos haulle putin

”Ongelma nimeltä 2024” on Venäjällä nyt kaikkien huulilla, sillä useat tuoreet merkit viittaavat siihen, että Kremlissä on ryhdytty toden teolla varautumaan vääjäämättä lähestyvään kohtalokkaaseen vuoteen.

Kyse on presidentti Vladimir Putinin neljännen – ja ainakin tällä erää viimeisen sallitun – presidenttikauden päättymisestä ja mahdollisista luovista ratkaisuista mahdolliseen vallansiirtoon liittyen.

Mikäli terveyttä riittää, Putin pyrkinee pysymään Venäjän tosiasiallisena johtajana hamaan tulevaisuuteen, vaikka vuonna 2024 hän täyttää jo 72 vuotta. Temppu ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen, joten Kremlissä kehitellään parhaillaan sen varalle useita vaihtoehtoisia toimintasuunnitelmia.


Tällä viikolla yksi suunnitelmista nytkähti eteenpäin, kun Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko kävi Putinin vieraana Valamon luostarissa ja Pietarissa.

Presidentit keskustelivat Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton syventämisestä. Taustalla on ajatuskuvio, jonka mukaan Putin voisi siirtyä valtioliiton – tai mahdollisesti jopa uuden perustettavan liittovaltion – johtoon vuonna 2024, 
jolloin Venäjän perustuslain nykyinen rajoitus vain kahdesta peräkkäisestä sallitusta presidenttikaudesta ei enää koskisikaan häntä.

Nähtäväksi jää myös, kuinka pikku hiljaa voimistuva kansan tyytymättömyys vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Parhaillaan Venäjällä on meneillään syyskuun aluevaalien vaalitaistelu, josta opposition edustajia on suljettu pois monin eri tekosyin ja se on jo aiheuttanut mielenosoituksia Moskovassa.

Venäjän johdon kekseliäisyys ja ketteryys on tunnetusti omaa luokkaansa, joten lopullinen ratkaisu ongelmaan nimeltä 2024 saattaa olla sellainen, jota emme osaa vielä edes kuvitella. 
Ulkoa päin me emme voi kuin seurata tilannetta ja toivoa, että tapahtuipa mitä tapahtuukaan, se tapahtuisi ilman väkivaltaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti