08 maaliskuuta 2019

Naistenpäivä on kunnianosoitus



 Jo 20 sentin kuukausisäästö 
     ja Naisten Pankin pieni laina 
     voivat auttaa nepalilaista naista 
     perustamaan oman elinkeinon ja 
     nousemaan ylös köyhyydestä.

                 Gayatri Sapkota, 30, sai koulutusta ja lainan kanalan perustamista varten.  Perheen koti tuhoutui vuoden 2015 maajäristyksessä. Gayatrin ja hänen puolisonsa Jitendra Sapkotan uusi koti valmistui viime vuonna.































Gayatri Sapkota, 30, sai koulutusta ja lainan kanalan perustamista varten. Kanalan tuloilla lapset pääsivät kouluun. Perheen koti tuhoutui 2015 maanjäristyksessä. 


Kannattavan elinkeinon perustaminen 20 sentin kuukausisäästöllä voi kuulostaa utopialta, mutta se on totta. Pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva Naisten Pankki myöntää säästöjä vastaan pienen lainan, jonka avulla köyhissä oloissa kehitysmaassa elävä nainen voi perustaa yrityksen tai vaikkapa laajentaa jo olemassa olevaa viljelystään.
Esimerkiksi Nepalissa parempaan toimeentuloon ovat näin päässeet kiinni oman kanalan perustanut Gayatri Sapkota ja matokompostilla multaa myyntiin tuottava Saraswoti Shrestha. Naisten Pankin vapaaehtoiset Tiina Toivakka ja Maria Miklas tapasivat uudet yrittäjät viime marraskuussa vieraillessaan naisten kotikylissä. Toivakka kuvailee matkaa valtavan suureksi elämykseksi.
– Vaikka olimme omasta mielestämme hyvin valmistautuneita, silti se köyhyys ja se, miten ankarissa olosuhteissa perheet elävät, yllättivät meidät,


Nepalin kansallinen köyhyysraja on alle 100 euroa vuodessa henkeä kohden.

– Eli jos viisihenkisellä maaseudun perheellä on tuloja noin 500 euroa vuodessa, se ei enää elä absoluuttisessa köyhyydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti