21.7.18

Ampiaiset aggressivisoituvat elokuussa

Kuvahaun tulos haulle ampiaiset

Kuiva alkukesä ja helle näkyvät ampiaiskannoissa.
Tänä vuonna on erittäin runsas vuosi.

Ampiaisparvet ovat kasvaneet poikkeuksellisen suuriksi ja niiden runsaushuippu on ajoittunut aikaisemmaksi kun normaalisti. 

Populaatioiden ero runsaan ja  heikon vuoden välillä voi olla jopa 20-kertainen.



Se tuskin johtuu siitä, että pesät olisivat isompia kun viime kesänä, vaan siitä, että niitä on enemmän. Lämmin alkukesä ja loppukevät ennakoi sitä, että useampi kuningatar onnistuu perustamaan pesänsä ja sen takia ampiaisia tulee paljon.

Heinäkuun helle näkyy vaihtolämpöisissä monella tavalla ja lämpö lisää niiden aktiivisuutta.
Jos pesä on paikassa, joka kuumenee päivän aikana, ne joutuvat jäähdyttämään sitä pöristelemällä siipiään, mikä kuluttaa energiaa.

Se taas johtaa siihen, että ampiaisilla on kovempi tarve etsiä sokeripitoisia nesteitä, jolloin ne tulevat herkemmin ihmisten kanssa samoille saaliille, kuten limonadeille, jäätelöille ja oluille.

Elokuussa ampiaisten määrä kasvaa ja ne voivat käydä aggressiiviseksi.

Kukinnan loppuvaiheessa luonnossa ei ole saatavilla tarpeeksi sokeripitoisia nesteitä. Silloin ampiaisille tulee pula energiasta.
Myös toukille alkaa olla vaikeampi löytää proteiinipitoista ravintoa.

Uusi toukkasukupolvi on aina suurempi kun sitä hoitava työläissukupolvi. Toukille tulee nälkä, ampiaiset stressaantuvat ja se voi vaikuttaa ampiaisten käyttäytymiseen.
Normaalisti ampiaiset hankkivat toukille proteiinia metsästämällä hyönteisiä, mutta kun hyönteisravinto alkaa käydä vähiin, myös ihmisen grilliruoka, kuten makkarat ja lihat, kelpaavat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti