15.12.17

Alkoholilaki väljenee vuoden alusta


Ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee  5,5 prosenttiin.
Eduskunta hyväksyi lakimuutoksen
äänin 98-94.


Alkoholilain 10 merkittävintä muutosta:


1. Nelosoluet ja limuviinat kauppoihin
Selkein muutos on, että läpi mennessään laki tuo ruokakauppojen, kioskien ja huoltoasemien hyllyille nelosoluet, tislaamalla valmistetut long drinkit eli lonkerot ja niin sanotut limuviinat, eli alkoholijuomaseokset.
Vanhan lain mukaan kaupassa saa myydä vain keskiolutta, sillä nykyinen prosenttiraja on 4,7 prosenttia. Kaupoissa myytävän lonkeron on oltava lain mukaan keskioluen vahvuista ja käymisteitse valmistettua. Yli 2,7 prosentin limuviinat ovat olleet aikaisemmin myytävissä vain Alkossa, mutta lakimuutos toisi nekin ruokakauppoihin.

2. Tarjoilu pelaa neljään
Ravintolat saavat jatkossa olla pidempään auki. Ravintolat voivat jatkaa anniskelua omalla ilmoituksellaan aamuneljään asti. Anniskelun saa jatkossa aloittaa aamulla seitsemältä. Jatkossa myös terassilla voi periaatteessa istuskella pidempään. Vanhan lainsäädännön mukaan anniskelu ulkotiloissa on lopetettava kello 01.30. Monet ravintolat kuitenkin sulkevat terassinsa jo iltakymmeneltä melun vuoksi.


3. Alkot pidempään auki
Ravintoloiden lisäksi myös Alkot ovat jatkossa pidempään auki. Lain myötä Alkot olisivat auki yhdeksään, eli tunnin pidempään kuin normaalina arkipäivänä vanhan lainsäädännön mukaan.


4. Oluen saa ostaa mukaan
Ravintolat saavat myydä alkoholituotteita asiakkaille myös mukaan. Esimerkiksi ravintolasta voisi ostaa nelosolutta kotiin. Prosenttirajat ovat kuitenkin samat kuin ruokakaupoissa, joten viinipulloa ravintolasta ei saa ostaa kotiin. Ravintolat saavat myös myydä alkoholia mukaan samoina aikoina kuin kaupat, eli aamuyhdeksästä iltayhdeksään .


5. Vapaammat baaritilaukset
Vanhan alkoholilain mukaan kaupat saavat myydä pelkästään tuotteita, joiden alkoholiprosentti on korkeintaan 4,7. Kuvituskuva.
Ravintolassa saa tehdä myös vapaampia tilauksia. Aikaisemman lainsäädännön mukaan asiakas saa tilata vain yhden annoksen ja vain itselleen. Uuden lainsäädännön mukaan ravintolasta voisi tilata laillisesti tuplaviskin ja tiskiltä voi hakea juotavaa niin itselleen kuin kaverilleenkin. Ravintoloiden A-, B- ja C-oikeusluokitukset myös poistuvat. Jatkossa alkoholin anniskeluun olisi siis yksi ja sama lupa.


6. Happy hour -mainokset
Ravintolat saavat lakiesityksen mukaisesti mainostaa alennettuja hintojaan myös tilojensa ulkopuolella. Vanhan lainsäädännön mukaan niin sanotun happy hourin mainostaminen ravintolan ulkopuolella on kielletty.

7. Viinaa velaksi
Uuden lainsäädännön myötä asiakas voisi ostaa alkoholia myös velaksi. Nykyisen lain mukaan ravintolasta ei voi tilata alkoholia esimerkiksi luottokortilla.

8. Omat pullot yleisötapahtumissa
Aikaisemmin yleisötapahtumissa ei ole lain mukaan ollut mahdollista nautiskella omia alkoholijuomia. Lakimuutos mahdollistaisi sen, että ainakaan laki ei kiellä oman pullon ottamista mukaan. Yleisötapahtumien järjestäjillä voi toki olla omia rajoituksia alkoholin suhteen.


9. Festareiden olutkarsinat poistuvat
Yleisötapahtumissa kuten musiikkifestivaalien anniskelualueiden aidat poistuvat. Se kuitenkin edellyttää sitä, että tapahtumassa ei ole alaikäisiä. Ravintoloilla voi olla festareilla myös yhteisiä anniskelualueita ja asiakkaat saavat kulkea niiden välillä vapaasti tuoppi kädessä.

10. Craft beeriä suoraan panimolta
Pienpanimot saavat jatkossa myydä tuotteitaan vapaammin. Aikaisemmin vain sahdin ja tilaviinin valmistajat ovat saaneet myydä tuotteitaan paikan päällä. Lakimuutos toisi rinnalle myös muun muassa käsityöläisoluet eli craft beerit. Pienpanimot voivat myydä suoraan asiakkaalle enintään
12-prosenttista käsityöläisolutta, jos panimo tuottaa vuodessa alle 500 000 litraa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti