2.10.17

Ruuansulatus on naisilla hidasta

Suolen toimintaan vaikuttavat hyvin monet, hyvin erilaiset tekijät.

Ruuansulatus on se koko valtaisa prosessi, jossa ihmisen elimistö hajottaa syödyn ruuan sellaisiksi pienemmiksi osasiksi, että ruuan ravintoaineet voivat imeytyä elimistöön.

Ruuan matka suusta aina vessan pyttyyn asti kestää yleensä 24:sta tunnista 72:een tuntiin.
Matkan kestoon voi vaikuttaa suuresti se, millaista ruokaa olemme syöneet ja missä mielentilassa olemme ruokailleet.

Proteiinipitoiset ja rasvaiset ruuat voivat viipyä elimistössä pitempään kuin sellaiset ruuat, joissa on runsaasti ravintokuitua eli hedelmät, kasvikset ja täysjyvätuotteet.
Miehillä ruokamassa kulkee paksusuolessa huomattavasti vauhdikkaammin kuin naisilla.
80-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan naisilla ruoka viipyy paksusuolessa noin 47 tuntia, miehillä 33 tuntia.


Ruoan laadulla suuri merkitys
Terveellinen ja tasapainoinen, kuitupitoinen ruokavalio pitää ruuansulatusta hyvässä käynnissä.
Tällaisessa ruokavaliossa on pähkinöiden, avokadojen ja siemenien kaltaisia hyviä rasvanlähteitä, paljon täysjyvätuotteita sekä runsaasti hedelmiä ja kasviksia.
Riittävä nesteen saanti auttaa ruuansulatusta. Vesi on hyvä valinta.
Probioottipitoinen ruoka tekee hyvää ruuansulatukselle.
Probiootteeja on esimerkiksi maitotuotteissa ja hapatetuissa ruuissa.
Liikunta vauhdittaa ruuansulatusta.
Liha on vaikeasti sulavaa. Stressi voi hidastaa ruuansulatusta.

Lähde: Medical News Today

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti